De Senioren Thuistest - Rijtjeswoning / vrijstaand huis

Hoe gebruikt u de Thuistest?

In de ThuisTest komen de belangrijkste eisen stuk voor stuk aan de beurt in de vorm van een toetslijst met toelichting waar dat nodig is. Onderstaand voorbeeld is een van de vragen die u straks zult gaan beantwoorden. Soms wordt bij een vraag een toelichting gegeven. Lees eerst even de toelichting.
 

Voorbeeld:

Vraag 1: Zijn de winkels voor de dagelijkse boodschappen eenvoudig te voet te bereiken?


Het zal niet altijd gemakkelijk zijn deze vraag heel precies te beantwoorden. Natuurlijk, als u dicht bij een winkelcentrum woont en alles bij de hand heeft, dan zet u bij vraag 1 een kruisje bij 'Ja'.

Als u buiten de bebouwde kom woont, ver van alles vandaan, dan zet u een kruisje bij het antwoord 'Nee': geen winkelier zal zich immers ooit bij u in de buurt vestigen. Vervolgens geeft u aan of het belangrijk voor u is dat er een winkelcentrum in de buurt is. Dit wordt mede bepaald door het voorhanden zijn van andere oplossingen: er wordt aan huis bezorgd, of de bus brengt u snel naar een nabijgelegen winkelcentrum.


Als u twijfelt, of op sommige vragen het antwoord gewoonweg niet weet, kunt u het volgende doen:


De toelichting bij de vraag kan u helpen met het antwoord. Kijk daar eens naar en maak gebruikt van die informatie bij het beantwoorden van de vraag.

Wanneer uw buren een soortgelijke woning hebben, kunt u samen met hen nagaan of uw woning aan de eisen voldoet.

Bij uw verhuurder (bijvoorbeeld de woningbouwvereniging) kunt u informeren naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van uw woning.


Aan het eind van deze ThuisTest staan tips en adressen. Die kunt u desgewenst gebruiken als u van derden hulp nodig heeft of als u op zoek gaat naar oplossingen voor eventuele problemen.

Vul hier uw gegevens in (*=verplicht):
 

U kunt nu aan de slag; hieronder vindt u alle vragen, gerangschikt per categorie. Neem er gerust de tijd voor.
Het is een hele waslijst, maar als u er even voor gaat zitten, bent u in een goed half uur klaar.

Let er op dat u tijdens het invullen van de vragen de pagina niet verlaat of vernieuwd, want dan ben u alle ingevulde gegevens kwijt! Veel succes bij het invullen van de vragenlijst!

 

De woonomgeving

Voor uw dagelijkse boodschappen moet u in de buurt terechtkunnen. Om geld te halen voor die boodschappen moet er ook een bank of postkantoor in de directe omgeving van de woning liggen. Verder dient de woon- omgeving veilig te zijn voor voetgangers en fietsers. En's avonds moet u met een gerust hart over straat kunnen lopen.

De eerste serie vragen gaat over deze onderwerpen. Op dit moment zult u veel vragen misschien niet zo belangrijk vinden. Denk bij het invullen echter steeds aan de toekomst!

U kunt vragen 1 t/m 17 invullen. Let op: alléén eventueel "Belangrijk" aanvinken als uw antwoord "Nee" is!

N.v.t.

Ja

Nee

Belangrijk

1. Zijn de winkels voor de dagelijkse boodschappen eenvoudig te voet te bereiken?

Toelichting bij vragen 1 t/m 3: wanneer u ouder wordt neemt de kans toe dat u minder ver kunt lopen. Het is dan noodzakelijk de broodnodige boodschappen direct in de buurt te kunnen doen. Of u kunt misschien met de bus naar een nabijgelegen wnkelcentrum. Een redelijke afstand voor de betreffende voorzieningen is maximaal 500 meter (vanuit de woning gerekend ongeveer 10 minuten lopen).

2. Is de plaats waar u uw geld haalt eenvoudig te voet te bereiken?

Zie de toelichting bij vraag 1.

3. Is er een halte voor het openbaar vervoer bij u in de buurt?

Zie de toelichting bij vraag 1.

4. Is er een park vlakbij?

Toelichting: het is prettig om in een park of plantsoen te kunnen vertoeven indien die behoefte bestaat. Een redelijke afstand hiervoor is 800 meter (vanuit de woning gerekend ongeveer 15 minuten lopen).

5. Is de apotheek eenvoudig te voet te bereiken?

Toelichting bij vraag 5 en 6: in noodgevallen komt de arts natuurlijk bij u thuis, en ook de apotheek bezorgt steeds vaker aan de deur. Toch is het handig deze twee niet al te ver uit de buurt te hebben. Een redelijke afstand hiervoor is 800 meter (vanuit de woning gerekend ongeveer 15 minuten lopen).

6. Is er een huisarts in de buurt?

Zie toelichting bij vraag 5.

7. Worden er bij u in de buurt voldoende activiteiten georganiseerd die u interesseren?

8. Kunt u in de buurt goed oversteken?

9. Zijn er volgens u voldoende aparte voetpaden in de buurt?

10. Zijn er volgens u voldoende aparte fietspaden in de buurt?

11. Zijn de voetpaden goed onderhouden (geen losliggende tegels enz.)?

12. Zijn de fietspaden goed onderhouden (geen losliggende tegels)?

13. Is er in uw buurt voldoende straatverlichting?

14. Voelt u zich veilig in uw buurt?

15. Is er iemand die voor u kleine klussen in en rondom de woning kan doen?

16. Zijn er voldoende bankjes op uw weg naar de winkels en andere voorzieningen?

17. Eigen toevoeging.

Toelichting: als u op het gebied van aanpasbaarheid nog een eigen toevoeging heeft, dan kunt u die hieronder invullen. Geef als antwoord "Nee", en vink eventueel "Belangrijk" aan. Heeft u geen toevoeging, vul dan niets in en geef als antwoord "N.v.t.".

 

 

 

Veiligheid

De meeste ongelukken gebeuren nog altijd in en om de woning. Daarom dient er in de woning zoveel mogelijk aandacht besteed te worden aan het voorkomen van dit soort ongelukken.

Verder blijkt dat veel mensen bang zijn voor inbraak. Vanzelfsprekend moet de woning daartegen zoveel mogelijk zijn beschermd. Denk ook aan de toekomst bij het beantwoorden van deze vragen.

U kunt nu vragen 29 t/m 51 invullen (vragen 18 t/m 28 ontbreken, deze vragen hebben alleen betrekking op flats / woongebouwen). Let op: alléén eventueel "Belangrijk" aanvinken als uw antwoord "Nee" is!

N.v.t.

Ja

Nee

Belangrijk

29. Is uw voordeur en/of achterdeur van veiligheids hang- en sluitwerk?

30. Denkt u van uzelf dat er in het algemeen voldoende beveiliging in uw huis is toegepast?

Toelichting: Uw huis wordt beter beschermd tegen ongenode gasten als u er voor zorgt dat omwonenden zicht hebben op deuren en ramen. Zorg er voor dat alle gemakkelijk te bereiken deuren en ramen zijn voorzien van een cilinderslot of veiligheidssluitingen en bebruik die sloten ook! Laat zonodig goed sloten en dievenklauwen aanbrengen. Veiligheidssloten zijn getest en hebben een keurmerk met 2 sterren (**), het zogenaamde SKG-keurmerk.

Veel van dit soort voorzieningen kunt u zelf aanbrengen. Ook kunt u eventueel de oude vervangen, als u tenminste een beetje handig bent. In elke goede bouwmarkt zijn in meerdere prijsklassen sloten met 2-sterrenkeurmerk en bijbehorende materialen verkrijgbaar. Als van huis weg bent, kan een alarminstallatie uitkomst bieden.

31. Kunt u vanuit de gang zien wie er voor de buitendeur staat?

32. Ligt de deurmat verzonken in de vloer, zodat u er niet over kan struikelen?

33. Is er bij de voordeur een buitenlamp aanwezig?

34. Kunt u vanuit uw slaapkamer snel het toilet bereiken?

Toelichting: wanneer u 's nachts naar het toilet moet is de kans op ongelukken groter, zeker wanneer u ver moet lopen: het is donker en vaak bent u nog wat slaperig. Hoe minder ver u hoeft te lopen, hoe veiliger het is.

35. Is de keuken goed verlicht?

36. Zit het kooktoestel naast het aanrecht en is er links en rechts ruimte om pannen weg te zetten?

Toelichting: hete pannen hoeft u op die manier niet ver te tillen, waardoor de kans op ongelukken afneemt. Door direct naast het kooktoestel (hittebestendige) afzetvlakken te hebben, kan met zware pannen geschoven worden in plaats van ze te tillen.

37. Kunt u makkelijk bij alle kastjes in de keuken?

Toelichting: bij het ouder worden bestaat de kans dat de spierkracht, reikwijdte en lichaamslengte afnemen. Daarom is het goed als de hoogste plank niet hoger is dan 1,7 m. De laagste plank moet op minimaal 0,4 m boven de vloer zitten.

38. Is er een aparte douche (dus niet boven badkuip)?

39. Loopt de vloer van de douche schuin af richting afvoer, zodat een douchebak niet nodig is?

Toelichting: een douchebak heeft bijna altijd een hoge instap. Jaarlijks gebeuren er veel ongelukken doordat ouderen vallen bij het gebruiken van een dergelijke douchebak.

40. Kunt u de kranen van de douche bedienen zonder dat u door de hete straal wordt geraakt?

41. Heeft uw douche een zogenaamde douchemengkraan (koud en warm water reguleren)?

42. Zitten er in uw badkamer voldoende handgrepen (of kunnen deze makkelijk worden aangebracht wanneer dat later nodig zou zijn)?

Toelichting: handgrepen vergemakkelijken het in- en uitstappen en bevorderen daarmee de veiligheid. Belangrijk hierbij is dat er genoeg ruimte is om handgrepen aan aan te brengen en dat de muur stevig genoeg is.

43. Is er plaats voor een douchezitje onder de douche wanneer dat later nodig zou zijn?

Toelichting: het douchezitje moet zo geplaatst kunnen worden dat u niet met de rug naar de kraan van de douche zit. U moet immers de kraan kunnen bedienen. Let hierbij ook op de stevigheid van de muur.

44. heeft de badkamer een stroeve vloer, zodat u niet snel uitglijdt?

45. Kan de badkamer goed worden geventileerd?

46. Heeft u in de woning (badkamer, keuken) thermostatische waterkranen, zodat u in één beweging de juiste watertemperatuur in kunt stellen?

Toelichting: dit is ongeveer tussen 0,9 m en 1,2 m hoogte boven de vloer en minimaal 0,5 m uit de hoek.

47. Zijn er alle kamers voldoende stopcontacten, zodat u niet met al te veel verlengsnoeren hoeft te werken?

Toelichting: dit is op ongeveer 0,95 m hoogte boven de vloer en minimaal 0,5 m uit de hoek. Let er ook op dat het licht in de slaapkamer aan en uit gedaan kan worden vanuit het bed.

48. Zitten de schakelaars en stopcontacten op reikhoogte?

Toelichting: dit is niet alleen comfortabel, maar biedt ook wat meer veiligheid doordat u vanuit uw bed iemand kunt waarschuwen in geval van nood. Tegenwoordig zijn er ook alarmsystemen die via de kabel werken: via een halsketting kunt u alarm slaan en zonder de hoorn van uw toestel op te nemen met iemand praten. Ook kan via dit kabelsysteem brand en inbraak worden gesignaleerd.

49. Zijn ramen, zonweringen en ventilatieroosters makkelijk te bedienen (dus zonder op een stoel te hoeven klimmen)?

50. Is er een telefoonaansluiting in de (hoofd)slaapkamer?

51. Eigen toevoeging.

Toelichting: als u op het gebied van veiligheid nog een eigen toevoeging heeft, dan kunt u die hieronder invullen. Geef als antwoord "Nee", en vink eventueel "Belangrijk" aan. Heeft u geen toevoeging, vul dan niets in en geef als antwoord "N.v.t.".

 

 

 

Gebruiksgemak

Dit zijn vooral eisen die de woning en het woongebouw (toegang, galerij, lift, e.d.) beter geschikt maken voor mensen met lichte functiestoornissen. Maar ook voor anderen zijn deze eisen van belang; gemak dient immers de mens en daarom moet de woning zo praktisch mogelijk zijn.

U kunt nu vragen 56 t/m 84 invullen (vragen 52 t/m 55 ontbreken, deze vragen hebben alleen betrekking op flats / woongebouwen). Let op: alléén eventueel "Belangrijk" aanvinken als uw antwoord "Nee" is!

N.v.t.

Ja

Nee

Belangrijk

56. Is Is de voordeur beschut door middel van een overkapping overhangende galeijr of binnengang?

57. Heeft u een kanteldeur in uw garage met electrische bediening?

58. Is er voldoende ruimte voor het plaatsen van een kapstok?

59. Heeft de woning minimaal twee slaapkamers?

Toelichting:een tweekamerwoning wordt door het merendeel vand eouderen te klein bevonden: men heeft behoefte aan ruimte voor logés, hobby's en dergelijke. Ook kan het zijn dat u wel eens apart wilt slapen. Alle kamers moeten daarom goed geventileerd kunnen worden.

60. Liggen tenminste de volgende ruimten op één verdieping: de hal, de woonkamer, de keuken, één slaapkamer, de badkamer en het toilet?

61. (Indien uw woning een verdieping heeft) Bestaat de mogelijkheid tot het plaatsen van een traplift?

Toelichting: u zult hier een inschatting moeten maken; van geval tot geval zal de mogelijkheid verschillen. De volgende vuistregels maken het misschien wat eenvoudiger:
- hoe rechter de trap, hoe eenvoudiger (en goedkoper) een traplift aan te brengen is
  (dus zo min mogelijk bochten n de trap)
- de breedte van de trap moet minstens 0,9 m zijn
- er moet onderaan en bovenaan de trap voldoende ruimte zijn (onderaan 1,5 m bij
  0,9 m en bovenaan 0,9 m bij 0,9 m)
Natuurlijk kunt u voor deze vraag terecht bij uw verhuurder of gemeente. De vergoedingen voor dit soort trapliften worden overigens geregeld door de gemeente.

62. Is er een balkon of tuin aanwezig met voldoende ruimte om met minstens twee personen te kunnen zitten?

Toelichting: let daabij op dat er niet meer dan 2 centimeter hoogteverschil is tussen woning en buitenruimte.

63. Is de woonkamer direct met de keuken verbonden?

64. Kan het werkblad in de keuken in hoogte worden versteld?

Toelichting: een bedieningsvriendelijke keuken biedt de mogelijkheid het werkblad in hoogte te verstellen, zodat er zonder gevaar met een rolstoel tot onder het blad gereden kan worden.

65. Is de woonkamer direct met de grootste slaapkamer verbonden?

66. Is de grootste slaapkamer direct met de badkamer verbonden?

67. Is er voldoende bergruimte in de woning?

Toelichting: de één heeft natuurlijk meer spullen op te bergen dan de ander. Maar voor iedereen is het handig de stofzuiger, de strijkplank en andere huishoudelijke artikelen op te kunnen bergen. Een vaste kast van minimaal één vierkante meter is dan ook geen overbodige luxe. Als er verder geen vaste kasten zijn, moet de woning vanzelfsprekend ruimte bieden voor een aan tal losse kasten. Let bij een nieuwe woning goed op of de architect hier ruimte voor heeft gereserveerd.

68. Is er voldoende ruimte om een wasmachine te plaatsen?

Toelichting: deze machines zijn tegenwoordig ook in kleinere formaten te koop. De plaatsingsruimte wordt niet alleen bepaald door de afmetingen: ook de af- en toevoerslangen nemen ruimte in (reken daarvoor een strook van minimaal tien centimeter achter of langs het apparaat). En natuurlijk moet het apparaat zo geplaatst worden dat u het eenvoudig kunt bedienen.

69. Is er voldoende ruimte om een wasdroger te plaatsen?

Zie toelichting bij vraag 68.

70. Ligt de woonkamer aan de kant met het volgens u beste uitzicht?

71. Zijn de ventilatiemogelijkheden in de kozijnen makkelijk te bedienen?

72. Kunt u, wanneer u zit, onbelemmerd naar buiten kijken vanuit de woonkamer?

73. (Indien u een open keuken heeft) Is het zicht vanuit de woonkamer op het aanrecht weggewerkt?

Toelichting: veel mensen vinden het een slordig gezicht om vanuit de woonkamer direct op het aanrecht te kijken. Een halfhoog muurtje of een goed geplaatst aanrecht voorkomt dit euvel.

74. (Indien u een gesloten keuken heeft) Is er voldoende ruimte om met twee personen in de keuken te eten?

75. Kan de keuken goed en stil worden geventileerd?

76. Is er ruimte voor extra keukenapparatuur (zoals een magnetron)?

77. Kunt u de douchekop in hoogte verstellen?

Toelichting: een veel gebruikte manier is het aanbrengen van een glijstang. De hoogte van de douche kan dan aangepast worden aan personen van verschillende lengte of zittende personen. In geval van nood kan men zich vasthouden aan de stang.

78. Heeft de woning een goed functionerende centrale verwarming?

79. Zijn alle ruimten voldoende te verwarmen?

80. Heeft de verwarming thermostatische radiatorknoppen?

Toelichting: deze knoppen kunt u instellen op een bepaalde temperatuur. Automatisch blijft het vertrek dan zo warm (of koud) als u dat wilt.

81. Is er een tweede televisieaansluiting in de hoofdslaapkamer?

82. Is er een (buiten)berging met minimaal ruimte voor twee fietsen?

83. Is er plaats voor het parkeren en opladen van een scootmobiel?

84. Eigen toevoeging.

Toelichting: als u op het gebied van gebruiksgemak nog een eigen toevoeging heeft, dan kunt u die hieronder invullen. Geef als antwoord "Nee", en vink eventueel "Belangrijk" aan. Heeft u geen toevoeging, vul dan niets in en geef als antwoord "N.v.t.".

 

 

 

Toegankelijkheid

In elk geval moet de woning (en natuurlijk ook de toegang tot de woning) liefst zo zijn ingericht dat nu al mensen in een rolstoel bij u op bezoek kunnen komen.

Brede deuren en lage (of helemaal geen) drempels zijn daarvoor noodzakelijk. Ook wwanneer u zelf later wat moeilijker ter been wordt, is het ideaal als de woning daar op ingericht is.

U kunt nu vragen 90 t/m 93 invullen (vragen 85 t/m 89 ontbreken, deze vragen hebben alleen betrekking op flats / woongebouwen). Let op: alléén eventueel "Belangrijk" aanvinken als uw antwoord "Nee" is!

N.v.t.

Ja

Nee

Belangrijk

90. Is de entree van de woning goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers?

Toelichting: ook hier weer enkele vuistregels:
- er moet voldoende ruimte zijn aan de buitenkant van de voordeur (minimaal 1,5 m
  breed en 1,2 m diep)
- er moet voldoende ruimte zijn aan de binnenkant van de voordeur (minimaal 1,5 m
  bij 1,5 m)
- hoogteverschillen bij dorpel van maximaal 2 cm

91. Zijn handgrepen, huisnummer, brievenbus en deurbel laag geplaatst?

Toelichting: voor mensen van verschillende lengte en/of zittend in een rolstoel zijn de verschillende voorzieningen bereikbaar en/of zichtbaar alsan de volgende maten wordt voldaan:
- handgrepen tussen 1 m en 1,2 m boven de vloer
- huisnummer op 1,6 m boven de vloer
- brievenbus tussen 0,7 m en 1,3 m boven de vloer
- deurbel op 0,95 m boven de vloer

92. Is het toilet bezoekbaarbaar voor rolstoelgebruikers?

Toelichting: bezoekers in een rolstoel moeten van het toilet gebruik kunnen maken. Natuurlijk moet het toilet dan op de begane grond zijn (of u moet een traplift hebben). Als het toilet in de badkamer is, dan is het meestal voor een rolstoelgebruiker goed toegankelijk. Als u een apart toilet heeft moet:
- het toilet minimaal 0,9 m bij 1,2 m zijn
- de toegangsdeur in een lange wand zitten
- de deurklink aan de kant van de stortbak zitten
Indien uw toilet hier aan voldoet is het voor een rolstoelgebruiker redelijk bezoekbaar. Nog eenvoudiger wordt het wanneer in het toilet een handgreep is aangebracht (op de lange muur tegenover de deur). Dit is overigens neit alleen voor rolstoelgebruikers handig, maar ook voor mensen die wat slecht ter been zijn.

93. Eigen toevoeging.

Toelichting: als u op het gebied van toegankelijkheid nog een eigen toevoeging heeft, dan kunt u die hieronder invullen. Geef als antwoord "Nee", en vink eventueel "Belangrijk" aan. Heeft u geen toevoeging, vul dan niets in en geef als antwoord "N.v.t.".

 

 

 

Aanpasbaarheid

Indien wenselijk moet de woning eenvoudig aangepast kunnen worden. Dit kan nodig zijn wanneer bewoners een handicap krijgen. Als bij nieuwbouw of renovatie rekening wordt gehouden met enkele eenvoudige basisprincipes, zal het verbouwen van de woning niet moeilijk zijn. Daardoor kan men er blijven wonen, ook wanneer men in een rolstoel terecht komt.

U kunt nu vragen 94 t/m 99 invullen. Let op: alléén eventueel "Belangrijk" aanvinken als uw antwoord "Nee" is!

N.v.t.

Ja

Nee

Belangrijk

94. Is de vrije doorgang van alle deuren in huis minimaal 0,85 m?

Toelichting: in de praktijk zal dit het geval zijn als de afstand tussen de kozijnen minimaal 0,9 m is.

95. Als een zogenaamde roldeur in de garage heeft met een loopdeur, is de toegang via de loopdeur dan helemaal vlak?

96. Zijn alle drempels in huis lager dan 2 cm?

97. Is uw woonkamer groter dan 19 m2?

Toelichting: deze afmeting is een goede inschatting voor de bruikbaarheid van de woning voor rolstoelgebruikers.

98. Is uw badkamer groot genoeg (of groot genoeg te maken)?

Toelichting: de badkamer moet uit te breiden zijn tot tenminste 2,15 m x 2,15 m of 1,7 m x 2,7 m. Als de badkamer deze afmetingen heeft kan een bewoner die rolstoelafhankelijk is er goed manoeuvreren. Let wel, de hier genoemde afmetingen houden geen rekening met de plaatsing van een wasmachine. In dat geval zal de badkamer groter moeten worden. Verder is het belangrijk dat de wanden stevig genoeg zijn voor het aanbrengen van beugels, douchezitjes, etc.

99. Eigen toevoeging.

Toelichting: als u op het gebied van aanpasbaarheid nog een eigen toevoeging heeft, dan kunt u die hieronder invullen. Geef als antwoord "Nee", en vink eventueel "Belangrijk" aan. Heeft u geen toevoeging, vul dan niets in en geef als antwoord "N.v.t.".

 

 

 

Als u alle vragen ingevuld heeft, klik dan hieronder op de knop "Tel de scores".

Mocht u per ongeluk een vraag overgeslagen hebben, dan zal dit gemeld worden.